Ave Maria za Cavtat

 


U subotu 11. Rujna u sklopu 4. Epidaurus festivala u prekrasnom interijeru crkve Gospe od snijega u Cavtatu, koja ove godine slavi pet stotu obljetnicu posvećenja, nastupiti će svjetski proslavljeni violinist Valery Oistrakh, sin Igora, a unuk jednog od najpoznatijeg svjetskog violiniste, Davida Oistrakha. Valery Oistrakh, nastavlja obiteljsku tradiciju treće generacije poznate ruske violonističke “dinastije“ Oistrakh. Gostovao je širom Rusije, kanade, SADa, Australije, Engleske, Francuske, Italije, Njemačke, Španjolske, Švicarske, Japana itd... Koncertira na violini i violi kao solista s poznatim svjetskim orkestrima. Počeo je studirati u Moskvi na poznatoj akademiji Gnjesin, u njegovom rodnom gradom, a prethodno je zapoačeo sa svojim djedom Davidom Oistrakh. Studij je zaključio sa svjetski poznatim pedagogom Zakharom Bronom, koji je bio učenikom Valeryjevog oca Igora.Nakon koncerta u kojem se pojavio s ocem Igorom i Yehudi Menuhinom u Bachovom trostrukom koncertu Menuhin je izjavio za novine: “Svirajući s Valeryjem podsjetilo me na interpretaciju i muziciranje s njegovim djedom Davidom!“. Osim koncertne karijere Valery je i profesor na Kraljevskoj akademiji u Briselu, te na ljetnoj akademiji u Belgiji, vodi tečajeve u Njemačkoj, Austriji, Japanu, Turskoj i Italiji. Od 1999. je počasni gost profesor na Mozarteumu u Salzburgu.

Valery će nastupati na djedovoj violini, a pratiti će ga sto godina stare orgulje koje su nedavno obnovljene.
Koncert nosi naziv Ave Marija za Cavtat i pridružuje se skrušenoj radosti koju budi ova impresivna obljetnica franjevačke crkve u Cavtatu.
Na orguljama, koje su pravi dragulj od onih manjih dimenzija u Hrvatskoj, Oistrakha će pratiti hrvatska orguljašica Borna Barišić. Netom obnovljene orgulje u cavtatskoj franjevačkoj crkvi Gospe od snijega prave su remek-djelo. Sagradili su ih 1911.godine braća Rieger iz Jaegerndorfa po narudžbi samih franjevaca.
Na programu ove po mnogo čemu posebne večeri, nizati će se poznata djela kao što su Ave Maria od Schuberta, te poznata djela Bacha, Beethovena, Glucka, Schuberta i Vitalija.  
Sastavila Franica Vidović – Krampus
Fotografije: arhiva festivala Epidaurus