Chopin i Schumann maraton na Epidaurus festivalu

 


Na nesvakidašnjem koncertu, koji će se u četvrtak, 9. rujna 2010. održati u Domu kulture u Cavtatu u sklopu 4. Epidaurus festivala proslaviti će se dvije impozantne obljetnice rođenja dvaju pjesnika glasovira.
S ovim će se koncertom Epidaurus festival pridružiti svjetskoj proslavi 200. godine rođenja Frédérica Chopina i Roberta Schumanna. Na koncertu će se govoriti o djelima koja će biti predstavljena. Budući da je riječ o dvojici velikih neformalista, ali zasigurno najvažnijih romantičara koju baštini klasična glazba, ovaj će koncert imati niz iznenađenja edukativne prirode, trajati će nešto više no što koncerti uglavnom traju, a nadasve će se nizati mnoge prekrasne stranice zapisane pod perom dvaju velikana.
Chopin je poljski skladatelj i virtuoz bez premca na glasoviru. Rođen je u Żelazowoj Woli u Poljskoj, 1. ožujka 1810. Bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban i usamljen kao autor. Bio je bez uzora u prijašnjim razdobljima klasične glazbe i gotovo bez nasljednika. Ostavio je opus od 74 tiskana djela koja po svojoj formalnoj strukturi i poetskim obilježjima nemaju premca u europskoj glazbi. Svojom je umjetnošću odlučno djelovao na klavirsku glazbu i interpretativni stil, pa njegov utjecaj dopire i u 20. stoljeće.
Schumann je njemački skladatelj i pijanist, rođen u Zwickau, 8. lipnja 1810. Jedan je od glavnih predstavnika glazbenog romantizma. Po svom umjetničkom stajalištu, naravi i umjetničkim afinitetima je izraziti romantik. Središnja su mu djela klavirske kompozicije i solopjesme, a majstor je produhovljene romantičke pjesme ugođaja.

Često se ove godine čulo o slavlju Chopina i Schumanna, a upravo 9. rujna imati ćemo prilike slušati mnoge dubrovačke umjetnike i goste koji će im se pridružiti kako ga slave svojim predanim radom i interpretacijama. Nastupiti će Stefani Grbić, Ivana Jelača, Sarah Rajtmajer, Donna Stoering, Nena Ćorak, Vanda Đanić, Alberto Frka i Tomislav Previšić.