Marija Kohn prvi put u Cavtatu

 

Ima negdje napisana rečenica: "Ništa Vam ne može dočarati scensku ljepotu gospođe Marije Kohn od pogleda na nju pod reflektorima". Gotovo će pola stoljeća čarobnice govorene riječi pod reflektorima, a ona još uvijek jednakim entuzijazmom odlazi publici u pohode, na velike i male pozornice - od nacionalne u zagrebačkom HNK, pa do kakve provincijske, stvarajuci kazalište oko sebe….
Samo da je odigrala 1957. godine u filmu "Svoga tijela gospodar" Fedora Hanžekovica Kolarovu sirotu šepavu Rožu, odnosno mucavu, grbavu i brkatu Erminiju u dramatizaciji romana Slobodana Novaka "Mirisi, zlato i tamjan" 1974., u glasovitoj režiji Boška Violica u Teatru ITD - Mare bi vec s te dvije antologijske uloge duboko zakoračila u noviju povijest hrvatskoga glumišta koje joj je vec dodijelilo nagradu za svekoliko glumačko djelovanje.
U ovom dugom razdoblju, Marija Kohn nikada, ni od koga, nije tražila ulogu za sebe. Uloge su tražile nju. Tražile su raskošje Marijina talenta i njezina glumačka izražajna sredstva kojima je ponirala u psihologiju likova koje je tumačila, čineci ih životnima na pozornicama. Ali tražile su i njezinu ljudsku toplinu, toplinu otoćanke s Lopuda, jednog od elafitskih bisera u dubrovačkome akvatoriju.
Jedna od najboljih hrvatskih glumica, a broji za sobom stotine odigranih uloga, pedesetak filmova i oko dvadesetak uloga u televizijskim serijalima, a nikad nije igrala južnije od Dubrovnika. Tako će je 4. Epidaurus festival u petak, 17.rujna dovesti na Cavtatske daske Doma kulture u Cavtatu. Predstava će započeti u 20:30.

Riječ je o predstavi „Prva žena, druga žena“ nastaloj u koprodukciji "Njarnasa" i Satiričkog kazališta "Kerempuh" u kojoj uz Mariju Kohn drugu glavnu ulogu igra Asja Potočnjak Jovanović. Predstava je klasična, komičnog karaktera koja počinje i skončava anegdotalno, a čiju režiju potpisuje Vladimir Stojisavljević.

Predstava je /prema glasanju publike „pljeskometrom“/ dobila nagradu na festivalu smijeha i komedije Zlatni zub 2008. u Poreču.