Mačak u čizmama - ovogodišnja opera u Konavlima

 

"...Sjajno odabrana Rossinijeva glazba, duhoviti tekstovi, dinamična režija te domišljata scenografija i kostimi jamstvo su uspjeha ovog opernog Mačka kojemu, sudeći po reakcijama publike, slijedi dug scenski život!“
Ira Karlović, HRT, Vijesti iz kulture

U prekrasnom franjevačkom zdanju svetog Vlaha u konavoskom Pridvorju Epidaurus festival po treći put organizira svoj projekt „Opera u Konavlima“koji je započet kao povijesni događaj za Konavle, 2008. Mozartovom pastirskom igrom, operom Bastijen i Bastijenom.
Tako će u srijedu, 15. rujna s početkom u 19:30 ansambl Male opere iz Zagreba u suradnji s dječjim kazalištem Dubrava upriličiti opernu igru s plesanjem na glazbene motive Gioacchina Rossinija. Glavne uloge pripale su Marti Babić, mezzosopran – Mačak, Antoniju Brajkoviću, pripovjedač i Čarobnjak i Danijeli Petrić za glasovirom. Redatelj projekta je Zdenko Niessner koji često tumači čarobnjaka.
Projekt je zamišljen kao glazbena igra s pjevanjem na temu poznate dječje pripovjetke "Mačak u čizmama", a na glazbene motive Gioacchina Rossinija. Radi se o svojevrsnom glazbenom kolažu u kojem je ova omiljena dječja priča "umetnuta" u ponajbolje dijelove Rossinijeve opere "Talijanka u Alžiru".
Radnja opere smještena je u Čarobnjakov dvorac, a kroz duhovite duete i briljantne arije te plesne točke vidjet ćemo kako je jedan simpatični i mudri Mačak uspio prevariti zlog i častohlepnog Čarobnjaka.


Već je prvi projekt Udruge MALA OPERA opera-bajka «Ivica i Marica» njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka, kojeg je Epidaurus festival ugostio 2008. U Domu kulture u Cavtatu pokazao i dokazao ispravnost odluke za ostvarenjem ovakvih projekata te da je potreba za njima više nego poželjna i dobrodošla.
Press Epidaurus festivala 2010.