Održana presica za otvaranje festivala

 


Uz umjetničku direktoricu Epidaurus festivala Ivanu Mariju Vidović, na konferenciji za novinare govorili su Luka Korda, načelnik općine Konavle i Frano Herendija, direktor Turističke zajednice općine Konavle.

Direktorica Epidaurus festivala Ivana Marija Vidović istaknula je kako je moto ovogodišnje sezone Živjeti s umjetnošću jer Epidaurus festival teži novim umjetničkim ostvarenjima koja obuhvaćaju vrlo kvalitetna glazbena zbivanja uz jedan kazališni spektakl, izložbu, nastup novih, mladih talenata, te projekt koji je započeo 2008. Opera u Konavlima u prekrasnom Pridvorskom franjevačkom zdanju, u samostanu sv. Vlaha.
Večer otvorenja čarobne je poruke i nosi naslov „Šum našeg mora", a Epiaurus festival započinje sutra, u subotu 28. kolovoza 2010. gala koncertom na taraci vile Banac i sobom donosi Tarantellu iz Apulije, točnije iz Salenta u kojem je tipičan ples Pizzica tarantata i Tarantella Pugliese koju prati originalni, ritmičan ples, uz etno instrumente kao što su tamburri, mandoline, bouzuki, male harmonike ili bandoneoni itd. Strastveno pjevanje i ples, govori uglavnom o istim temama o kojima pjeva cijeli Mediteran: nemoguće ljubavi, čežnje, nostalgičnost, pjeva o moru koje je smisao života i ljudi s priobalja, pjeva o socijalnim razlikama i problemima koji su prije bili puno naglašeniji, o patrijarhalnosti koja je sputavala ženu u takvom društvu. Tarantella je karakterističan, ritmičan ples koji je postao simbol Italije. Izvrsni interpretatori Tarantelle i glazbe iz Salenta tvore ansambl Salentorkestra, a plesači Flavia Sabato i Christian Ferrari plesat će uz čarobne zvukove na taraci s koje pogled seže baš tamo, preko mora, u njihov zavičaj.Uz brojne izložbe i koncerte koji će se održavati tijekom Festivala, I.M. Vidović je posebno istaknula zanimljiv događaj, treću operu u Konavlima koja će se i ove godine održati u klaustru samostana sv. Vlaha u Pridvorju, a na repertoaru je dječja opera Mačak u čizmama. Za tu prigodu općina Konavle i prijevoznička tvrtka Libertas osigurali su prijevoz za sve velike i male ljubitelje opere ali i one koji će to tek postati zahvaljujući sjajnom programu i zanimljivom sadržaju.
Načelnik općine Konavle Luka Korda izrazio je veliko zadovoljstvo što se Epidaurus festival održava pod njihovim pokroviteljstvom te da se time potvrđuje činjenica da uz bogatu povijest i suvremene sadržaje Konavli imaju itekako značajno mjesto u svijetu kulture. Osobito je to značajno stoga što se nakon vrlo teškog razdoblja Domovinskog rata i poraća Konavli obnavljaju na svaki način, pa i zahvaljujući ovakvim, prvorazrednim kulturnim događajima koji okupljaju umjetnike iz svih krajeva svijeta.
Događaji poput Epidaurus festivala itekako su značajni za sveukupni razvoj turizma, istaknuo je Frano Herendija naglasivši kako uz niz kulturnih sadržaja, a takvih je tokom godine u Konavlima sedamdesetak, i Epidaurus festival bitno doprinosi da se Konavli nađu na kulturnoj karti svijeta.Koliko je ovaj događaj cijenjen pokazuje i to što je u službeni posjet općini Konavle i s načelnikom Kordom razgovarao i načelnik talijanskog grada Mola di Bari gospodin Stefano Diperna Ujedno talijanski novinari lista Citta Nostra i glavni urednik Nicola Lucarelli tematski prilog posvetiti će Epidaurus festivalu i Konavlima kao i glavnu fotografiju na naslovnoj stranici.

Ostatak fotografija pogledajte u foto galeriji