Umjetnici VII Epidaurus festivala 2013.

 


Alma Gitana,
plesna trupa
www.almagitana.it


Mia Pečnik, glasovir


Mia Pečnik (20. 9. 2000., Zagreb) počela je učiti klavir s osam godina u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kod Arinke Mazalin, prof., a sada je u klasi Ivanke Kordić, prof. savjetnice. Učenica je šestog razreda OŠ Sv. Nedjelja u Svetoj Nedjelji i petog razreda GŠ Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Nastupala je u Zagrebu, Opatiji, Varaždinu, Dubrovniku, Sisku, Sesvetama, Osijeku i Rimu. Pohađala je seminare kod poznatih pijanista i pedagoga Konstantina Boginoa (Rusija), Eugena Indjica (Francuska) i Rubena Dalibaltayana (Hrvatska). Dobitnica je drugih i prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima solistički (49. hrvatsko natjecanje učenika glazbe; 51. hrvatskom natjecanju učenika glazbe; 7. međunarodno klavirsko natjecanje Mozart, Rim, Italija; 7. međunarodno natjecanje mladih pijanista „Zlatko Grgošević“ Sesvete) i u klavirskom duu s Elizabetom Barišin (50. hrvatsko natjecanje učenika glazbe – komorni sastavi). Najznačajnijom smatra prvu nagradu na 8. EPTA međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste održanom u Osijeku 2013. godine gdje je osvojila i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu suvremene skladbe kao i posebnu nagradu EPTA-e Hrvatska.

Elizabeta Barašin, glasovir


Elizabeta Barišin (16. 4. 2000., Zagreb) sa šest godina upisuje glasovir u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu kod Gordane Cepike, prof. savjetnice, a od desete godine je učenica Ivanke Kordić, prof. savjetnice. Učenica je šestog razreda OŠ A. G. Matoša u Zagrebu i šestog razreda GŠ Vatroslava Lisinskog. Nastupala je u Zagrebu, Opatiji, Varaždinu, Dubrovniku, Sisku, Sesvetama i Osijeku. Pohađala je seminare kod poznatih pijanista i pedagoga Konstantina Boginoa (Rusija), Eugena Indjica (Francuska), Romualda Nolla (Njemačka), Rubena Dalibaltayana (Hrvatska) i Jakše Zlatara (Hrvatska). Redovito je dobitnica prvih nagrada na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima solistički (49. hrvatsko natjecanje učenika glazbe, 7. međunarodno natjecanje mladih pijanista „Zlatko Grgošević“ Sesvete gdje je osvojila 1. nagradu i Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu suvremene skladbe) i u klavirskom duu s Miom Pečnik (50. hrvatsko natjecanje učenika glazbe – komorni sastavi). 2013. godine osvaja prve nagrade na 51. hrvatskom natjecanju učenika glazbe i na 8. EPTA međunarodnom natjecanju za mlade pijaniste održanom u Osijeku.

Ana Njirić, glasovir i Paula Jadrušić, glasovir i Marko Puljić, glasovir


Ana Njirić učenica ke Klavirskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića u klasi prof. Sunčice Grego. Rođena je u Dubrovniku 2000. godine. Pohađa 4. razred osnovne glazbene škole i 6. razred Osnovne škole Lapad. Sudjelovala je na natjecanjima učenika i studenata glazbe i plesa osvojila visoke nagrade kao što su 1. nagrada na 49. Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Zadru 2011. u disciplini klavir, 2. nagrada na 49. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Dubrovniku 2011. u disciplini klavir, 2. nagrada na 49. Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji u disciplini klavirski duo, 1. nagrada na 17. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Jadrana „Daleki akordi“ u Splitu 2012. u disciplini klavir, 1. nagrada na 50. Državnom natjecanju komornih sastava u Opatiji 2012. u disciplini klavirski duo, te 2. nagrada na 51. Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u Splitu 2013. u disciplini klavir. Pored glazbe, voli i čitanje, plivanje, pjevanje i plesanje. Četiri godine je plesala step u Plesnom studiju Step'n Jazz i sudjelovala na državnim natjecanjima, te svjetskom natjecanju u stepu u njemačkom gradu Riesi, 2009. te 2010. godine. Članica je Dječjeg gradskog vijeća Dubrovnik i Dječjeg foruma.

Paula Jadrušić rođena je 5.1.2001. u Dubrovniku. Pohađa 6. razred OŠ Mokošica i 4. razred UŠ Luke Sorkočevića gdje svira klavir u klasi prof. mentor Sunčice Grego. S velikim zadovoljstvom svira klavir, te je i vrlo uspješna što potvrđuju i nagrade koje je do sad osvojila, a to su: Regionalno natjecanje 1. nagrada, Državno natjecanje 2. nagrada. Državno natjecanje Komornih sastava 2. nagrada, Međunarodno natjecanje „Daleki akordi“ 1. nagrada, Državno natjecanje Komornih sastava 1. nagrada, Regionalno natjecanje 1. nagrada i Državno natjecanje 2. nagrada. Imala je uspješne nastupe na koncertima kako u Umjetničkoj školi tako i izvan nje, a posljednji je bio u Kneževu dvoru u Dubrovniku. Sve gore spomenuto je ostvareno s ljubavlju uz dosta odricanja, jer pored odlazaka u glazbenu školu u suprotnoj smjeni su joj još i Talijanski jezik i Informatika, a još ide i na probe crkvenog zbora u svojoj župi u Mokošici gdje pjeva na nedjeljnoj misi.

MARKO PULJIĆ, rođen je 30. travnja 2002. u Dubrovniku. Od malih nogu pokazuje interes za glazbu. Kao petogodišnjak započinje obrazovanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića gdje od 2009. uči klavir u klasi prof. Sunčice Grego. Upravo je završio treći razred osnovne glazbene škole. Prvo natjecanje Marku Puljiću donosi i prvo značajno priznanje za njegov rad i talent. Na 17. natjecanju mladih glazbenika Jadrana "Daleki akordi 2012." u Splitu osvaja apsolutno prvo mjesto u svojoj kategoriji pa kao jedini predstavnik mladih dubrovačkih klavirista nastupa na završnom koncertu pobjednika u Kaštelima. Uslijedio je i nastup na završnom koncertu učenika dubrovačke umjetničke škole u Kneževu dvoru, sudionik je festivala "Glazba i riječ – Konavle 2012.", nastupio je i na natjecanju komornih sastava Opatija 2013., a sudjelovanjem na "Epidaurus Festivalu" dobio je priliku za predstavljanje svog rada u rodnome Cavtatu.

Maroje Brčić, gitara


MAROJE BRČIĆ gitaru je učio kod Stefanina Brčića i Istvàna Römera, a diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Kao solist i član Dubrovačkog gitarskog trija nastupao je na svim važnijim festivalima i koncertnim podijima u Hrvatskoj, a gostovao je i u više europskih zemalja (Austrija, BiH, Crna Gora, Francuska, Italija, Latvija, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Rusija, Slovenija, Španjolska i Švedska), te u SAD (New York, Miami, Washington, Monterey, Los Angeles, San Francisco). Predstavio se kao solist uz Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar HRT, Mostarski komorni orkestar, Zagrebačku i Sarajevsku filharmoniju, Orkestar Makedonske nacionalne opere, te uz moskovske Gnjesinske virtuoze. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Diplome Milka Trnina s Dubrovačkim gitarskim triom, a za koncert sa Zoranom Dukićem na 60. Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađen je prestižnom nagradom Orlando. Snimio je kompaktne ploče za Croatia records, Orfej HRT, Bestmusic i Ensemble electronique (Austrija). Kao pedagog radi na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, te na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku.

Igor Zidić


Igor Zidić (Split, 10. veljače 1939.) — povjesničar hrvatske umjetnosti, likovni kritičar, pjesnik i esejist. On se smatra jednim od najistaknutijih autoriteta za likovnu umjetnost u Hrvatskoj te vrhunski poznavatelj hrvatske moderne umjetnosti.
Rođen je u Splitu, gdje je završio klasičnu gimnaziju. Diplomirao je povijest umjetnosti i komparativnu književnost na Sveučilištu u Zagrebu 1964. godine. Igor Zidić je postao urednik Hrvatskog tjednika 1971. godine, ali je izgubio posao nakon što je časopis zatvoren u vladinom obračunu sa pokretom Hrvatskog proljeća. Igor Zidić je bio ravnatelj Moderne galerije u Zagrebu od 1989. do 2008. godine. Od 2002., on je predsjednik Matice hrvatske.
Pet pjesama Igora Zidića u ukrajinskom prijevodu slavnog ukrajinskog pjesnika Dmytra Pavlyčka tiskano je u maloj antologiji hrvatske poezije «Ideja svijeta» (K.: «Osnove», 2008.).

La Voce Umana
AUGUSTIN MRŠIĆ, violončelo i MARIO PENZAR, orgulje


Augustin Mršić i Mario Penzar sljedeće će godine proslaviti trideset godina zajedničkog umjetničkog djelovanja kao duo ili u raznim baroknim ansamblima (Collegium Pro Musica Sacra, Vox Antiqua, Hrvatski barokni ansambl, Ansambl Responsorium). Jedni su od osnivača Hrvatskog baroknog ansambla, kojeg je Mario Penzar bio i umjetnički ravnatelj.
Svoju posvećenost glazbi radosno dijele s vjernom publikom koncertirajući na mnogobrojnim hrvatskim festivalima (Varaždinske barokne večeri; Dubrovnik Early Music Festival; BaRoMus -Rovinjski barokni festival; Dvigrad festival; Glazbene večeri u Sv. Donatu, Zadar; Koncerti u Eufrazijani, Poreč) i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Danska – Dani Marka Marulića u Kopenhagenu, Slovenija, Češka, Slovačka – Koncert za Slovačkog Predsjednika u Bratislavi).

Augustin Mršić, poznati je hrvatski violončelist i gambist. Djelovao je kao solo violončelist i producent Hrvatskog komornog orkestra od njegovog osnutka do 1995. Bio je član Zagrebačke filharmonije od 1987. do 1997., a od tada pa sve do danas je solo violončelist orkestra Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Također djeluje kao solo violončelist i producent Orkestra Opere bb. Povremeno gostuje kao solo violončelist Simfonijskog orkestra „La Greccia“, Italija. U Ansamblu za ranu glazbu Responsorium svira violu da gamba. Snimio je nekoliko CD-a, uglavnom hrvatske barokne glazbe. Okušao se i kao glazbeni producent CD-a Zagrebačkog dua kontrabasista (Hrvatsko društvo skladatelja, 1998.) te CD-a Trogirski evanđelistar (12. st.) (Splitski književni krug, 1997.). Reprint izdanje Trogirskog evanđelistara dobitnik je izdavačke nagrade Josip Juraj Štrosmajer za 1998. godinu.
Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu.

Istaknuti hrvatski orguljaš i čembalist Mario Penzar redovni je profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i ) i na Institutu za crkvenu glazbu KBF-a u Zagrebu, Akademiji za glasbo u Ljubljani, Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Predavao je na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku, Summer Organ Academy u Göteborgu, te na nizu seminara u Hrvatskoj o problematici interpretacije stare glazbe. Bio je voditelj seminara i na više sveučilišta u SAD-u (Rochester/New York, Oshkosh/Wisconsin, Greencastle/Indiana). Održava brojne koncerte i seminare o interpretaciji barokne glazbe u domovini i u inozemstvu. Ostvario je brojne snimke za radio i televiziju te niz emisija o interpretaciji. Na međunarodnom natjecanju orguljaša u Mechelenu (Belgija) 1988. godine osvojio je prvo mjesto i nagradu „Flor Baron Peeters“, nagrađen je i nagradom „Milka Trnina“, te nagradom „Kantor“ koju dodjeljuju Varaždinske barokne večeri za najbolju interpretaciju djela J. S. Bacha.

Emanuele Lo Porto & Debor Chiantella, glasovirski duoKazalište MERLIN
www.kazalistemerlin.ht